Tarjoamme RT:n jäsenyrityksille mahdollisuuden edistää turvallisuutta työmaillaan. Blogin lopussa kerromme tästä tarkemmin, mutta ennen sitä toivomme sinun tutustuvan siihen, mitä me Congridilla ajattelemme työturvallisuudesta.
Miten turvallisuus varmistetaan?Kenellä on oikeus turvalliseen työympäristöön työmaalla? Aivan oikein, kaikilla.
Kenen vastuulla on turvallisen työympäristön luominen työmaalla? Juridisessa vastuussa tästä on usein Rakennushankkeeseen ryhtyvä ja Päätoteuttajan projektilla vaikuttavat toimihenkilöt.
Haluamme tällä kirjotuksella mennä kuitenkin lain kirjaa syvemmälle. Kaikki työmaalla työtä tekevät ja siellä käyvät henkilöt näyttelevät osaansa tässä näytelmässä. Paras tapa pelastaa itsesi ja työkaverisi kuolemalta tai vakavalta vammautumiselta on ennakointi ja jatkuva ihmisten terveyttä uhkaavien asioiden poistaminen.
Suomalaiset rakennustyömaat ovat tänään paljon turvallisempia, kuin 90-luvulla. Yksi suuri syy on turvallisuustietoisuuden lisääntyminen.
Suomessa kehitetty TR-mittaus kertoo puolueettomasti työmaan sen hetkisen turvallisuuden tilanteen. Toki voidaan aina keskustella, että onko parvekkeelle jääneet laudanpätkät yhtä suuri vaaran aiheuttaja, kuin keskellä holvia ammottava, ihmisen mentävä aukko. Ei ole, mutta mittauksen avulla on luotu standardit tavalle saada vertailukelpoinen tulos tilanteesta.
Oikeasti turvallisella työmaalla ei kuitenkaan tyydytä tähän. Yrityksissä, joissa työturvallisuutta halutaan selvästi parantaa, havainnoidaan asioita jatkuvasti, myös mittausten ulkopuolella. Voit kävellä aamulla liukkaan vanerin päällä olevan muovikelmun ohi liukastumatta ja saman voi tehdä 20 työkaveriasi. Tällöin on kuitenkin menetetty 21 mahdollisuutta puuttua loukkaantumisvaaraa aiheuttavaan asiaan. Kun 22 kaveri liukastuukin ja loukkaa pahasti selkänsä, ei kellään ole hauskaa.
1000 silmää näkee enemmän kuin kaksi tai neljä. Mikäli kaikki työmaalla työskentelevät henkilöt kiinnittävät huomiota vaaran paikkoihin, vaaratilanteet vähenevät ja samoin käy myös tapaturmille. Aina voi käydä niin, että ampiainen lentää korvaan tai muuta ennakoimatonta, mutta pienentämällä tapaturman sattumisen todennäköisyyttä jokapäiväisessä työssä, työmaa on kaikille turvallisempi.
Mikäli eteesi tulee esimerkin kaltainen muovikappale, korjaa se pois ja vie energiajäteastiaan. Vaikka tilanne on ohi, niin tieto kannattaa jakaa kaikille. Vain tällä tavalla opitaan ennakoimaan. Suurten yritysten työmailla voidaan tehdä tuhansia turvallisuushavaintoja viikoittain ja on kaikkien etu, että niitä pystytään tarkastelemaan kootusti. Tällöin löydetään toistuvuuksia ja trendejä, joista voidaan taas tiedottaa takaisin työntekijöille ja työmaatoimihenkilöille, heille joihin työmaan turvallisuus vaikuttaa konkreettisesti joka päivä.
Tarjoamme ilmaiseksi kaikkien RT:n jäsenyritysten käyttöön sovelluksemme turvallisuushavaintotyökalun. Sovellusta on helppo käyttää ja sen avulla jokainen pieneltäkin tuntuva potentiaalinen vaaranaiheuttaja voidaan poistaa työmaalta yhteistyöllä.
Positiivisen kierteen aikaansaamiseksi on erittäin tärkeää myös poistaa vaaranpaikat työmaalta nopeasti ja systemaattisesti. Tällöin annetaan signaali tekijöille, että heidän tekemät havainnot otetaan kiitollisena vastaan ja niiden pohjalta toimitaan turvallisemman työympäristön luomiseksi.
Lähde sinäkin mukaan tekemään yrityksenne työmaista entistäkin turvallisempia.
Julkaistu 7.5.2018, päivitetty 12.8.2020.