Lean filosofi inom byggbranschen - de bästa tipsen från LCI-dagarna

juni 12, 2019 Otto Ruusunen congrid, evenemang, byggbranschen

På måndag, den 3 juni 2019 deltog två Congrid-anställda i ett utbildningsevenemang för Lean-filosofin på LCI-dagarna. 

Dagens mål var att lära känna de olika områdena inom Lean tillsammans med andra industriaktörer. 

På coachingdagen fick vi viktig handledning inom taktproduktion, Big Room-verksamhet och lagarbete. Under dagen kunde vi delta i många intressanta diskussioner med andra proffs och visionärer.

Leans grundläggande princip för att minska slöseriet är inte lika enkelt och simpelt att genomföra inom bygg som det ofta antas. Principernas genomförande kan inte bara lösas genom ett verktyg eller en metod i byggbranschen, men det kräver ett antal olika lösningar som i kombination skapar ett effektivt och modernt sätt att bygga.

En viktig läxa från dagen var att byggandet fortfarande är ganska konservativt i Norden. Det innebär att olika Lean-lösningar bör tas i drift steg för steg för att tillåta branschen och människor att anpassa sig till de förändringar som de medför.

Congrid erbjuder en lösning för att minska byggavfall och effektivisera hela byggprocessen steg för steg. Det är viktigt att vi involverar alla aktörer i industrins utveckling, för vi tror att de mest innovativa resultaten kommer att uppnås genom samarbete och olika perspektiv.

Önskan att förändra och anta nya, innovativa arbetssätt handlar emellertid alltid om individer. Av detta är Congrid ett utmärkt exempel, för utan idén från några personer och ett litet team med en stark vilja att förändras, skulle den finska byggbranschen inte vara där den är för stunden. Som framgick under workshops på träningsdagen finns det redan effektiva, bra och funktionella lösningar för att utveckla branschen. Nu handlar det bara om människors vilja att förändras.