Från papper till digitalt verktyg – så underlättar du övergången

november 23, 2022 Lovisa Hänström Intervju

I förra artikeln mötte vi Emil Rosenberg för första gången, Congrids säljspecialist med bakgrund som både hantverkare och arbetsledare. I den här artikeln går vi djupare in i byggprocessen och diskuterar vilka moduler av Congrids verktyg som passar när.

När byggprojektet får startbesked är det dags att sätta upp projektet i Congrids plattform. I systemet håller du sedan reda på alla processer fram till slutkontrollen. Men det kan kännas svårt att implementera ett digitalt system i en bransch som både har mycket att göra och ovana att använda digitala system.

Vad krävs för att implementera Congrid på byggarbetsplatsen?

Att börja arbeta med digitala system kräver förståelse över att det skapas nya arbetssätt. När Emil började arbeta som arbetsledare kom han i kontakt med Congrid för första gången och var med i arbetet för att implementera det på byggarbetsplatsen.

– Jag gick runt och pratade med arbetarna efter en skyddsrond, vi gick igenom systemet tillsammans och åtgärdade felen dels på plats men visade också hur det skulle rapporteras i systemet.

Emil beskriver att det krävdes lite tålamod från alla på byggplatsen för att repetera hur plattformen fungerade men när de hade gått igenom systemet tillsammans några gånger flöt det på bra och alla visste vad som skulle göras.

Congrid contractors

Varför ska platschefer använda Congrid?

En stor del av arbetet på bygget handlar om säkerhet och att minimera risker. Förutom det viktigaste arbetarens hälsa och välmående, kan slarv med säkerhetsrutiner skapa kostnadsfrågor. Det kostar att bibehålla en bra säkerhetsnivå, men det blir lättare att bibehålla en bra nivå med hjälp av digitala system som Congrid. Emil förklarar hur uppföljningen av säkerhetsfrågor kan underlättas:

– Systemet säkrar upp från att när en säkerhetsbrist är funnen, till att den är åtgärdad med uppföljning och allt som händer däremellan. Det går att spåra vem som utfört, ge en ansvarsfördelning och följa hur de löser säkerhetsbristen helt i molnet.  

Som totalentreprenör är ens ansvar att hålla i ledningen av bygget. När beställaren har gett ett krav som måste lösas är det totalentreprenaden som samlar in problemen och skickar ut till rätt person som ska lösa frågan. Med hjälp av Congrid finns allt samlat och det går enkelt att begära åtgärd till rätt person.

– Congrids digitala system gör att processerna får ett smidigare flöde från ax till limpa. Utan digitala system behöver platschefen gå ut på bygget när det inte egentligen är nödvändigt för att hålla koll på var alla underentreprenörer är i flödet genom att bläddra i pärmarna. Används ett digitalt system kan platschefen kolla igenom flödet på sin dator och snabbt se att endast tre av fem kontroller är genomförda.

➤ Testa Congrid kostnadsfritt i ett projekt!

Varför är Congrid bra för besiktningsmän?

För besiktningsmän är den digitala versionen av anmärkningslistor mest av nytta. Emil beskriver hur det kan underlätta arbetet:

– I form av att spara tid är anmärkningslistor den bästa modulen. Besiktningsmannen gör felbilagor i systemet vilket gör att anmärkningar från en besiktning kan delegeras ut direkt till rätt ansvarsställe på en gång. Annars får du ett fysiskt protokoll som ska fördelas och kontrolleras manuellt. När felen är åtgärdade i Congrids plattform kan besiktningsmannen bocka godkänt på allt direkt i systemet och underentreprenaden vet direkt att det är färdigt. 

När en anmärkningslista är skapad i systemet fördelas den till rätt leverantör, det kan exempelvis vara en fog i ett badrum som behöver åtgärdas. När problemet är fixat rapporteras rättningen i systemet. Som platschef kan alla obehandlade anmärkningar i systemet filtreras ut och ge en överblick över vad som behöver åtgärdas, vilket gör att inget faller mellan stolarna.

– Om det inte görs under pågående byggnation hittar besiktningsmännen felen under besiktningen i efterhand och då behöver platschefen kalla tillbaka underentreprenaden vilket kan både bli mer kostsamt och försena byggprocessen. Med Congrids verktyg kan man säkerställa att alla fel blir åtgärdade innan underentreprenaden lämnar arbetsplatsen, avslutar Emil, säljspecialist på Congrid.

➤ VIll du också effektivisera byggarbetsplatsen? Läs mer här!