JOKKA-lehti 1/2016 - Laatuhallintaa mobiilisti

toukokuuta 5, 2016 Matti Huusko työmaa, teknologia, congrid, laatu

Rakennusteollisuus Ry:n julkaiseman JOKKA-lehden uusimmassa numerossa on myös 6-sivuinen juttu Congridista osana rakennustyömaan laadunhallintaa ja dokumentaatiota.

JOKKA-lehti on RT:n julkaisu jonka painosmäärä pyörii n. 10 000 kopion paikkeilla numeroa kohden. Lehti on tarkoitettu RT:n jäsenyrityksille ja se on kansilehtensä perusteella Lehti Rakennusteollisuuden laatu-, ympäristö- ja turvallisuusasioista.

Tässä blogissa tiivistämme oleellisimmat asiat ja pääpointit Congridia koskeneesta artikkelista, mutta halutessasi voit ladata koko lehden tämän linkin kautta. Congridia koskeva artikkeli alkaa sivulta 6.

Artikkeli rakentuu Congridin ja SRV:n yhteistyön ympärille. Artikkelissa haastatellaan SRV:n tuotannon henkilöitä, jotka ovat olleet avainrooleissa heidän ensimmäisen ”Congrid-kohteen”, maaliskuussa Keimolaan valmistuneen As. Oy Vantaan Kaarteen ja Suoran tekemisessä. Artikkelissa nostetaan hyvin esiin, kuinka paljon järkevämmin ja tuottavammin laatudokumentointi toteutuu Congridin avulla, verrattuna vanhaan paperiversioon. Se mitä tällä tarkoitetaan, selviää myös seikkaperäisemmässä muodossa aiemmin Rakennuslehden nettisivuilla julkaistusta kirjoituksesta, jossa kerrotaan Pertin työpäivästä ilman Congridia tai sen kanssa.

SRV:ssä ollaan aktiivisesti kehittämässä digitaalista tuotannonhallintaa ja tämän sekä positiivisten kokemustensa pohjalta he aikovat ottaa Congridin käyttöön kaikissa hankkeissaan. Artikkelissa SRV:n työpäällikkö Jyrki Kanto maalailee digitalisaation tuomia mahdollisuuksia tuotannon tehostamiseksi ja ilmaisee Congridin kaltaisen sovelluksen olevan oleellinen osa tätä kehitystä.

SRV:n työmaapäällikkö Seppo Lindberg näkee, että Congridin avulla pystytään varmistumaan siitä, että kullekin kohteelle määritelty tavoitetaso laadussa varmasti saavutetaan. Congridin helppokäyttöisyydestä johtuen virheiden merkkaus, edelleen lähetys vastuuhenkilöille, korjausten dokumentointi ja tilanteen reaaliaikainen seuranta nopeutuu ja tarkentuu. Lindberg korostaa myös uusien ominaisuuksien saamisen helppoutta, kun yhteistyökumppanina toimii kehittävään ja yhteistyöhakuiseen vuoropuheluun pyrkivä ja kykenevä kotimainen yritys.

Artikkelin toisessa osiossa haastatellaan Congridin kehityksen ja myynnin parissa toimivaa Matti Huuskoa. Congridin tämän hetken suosituin ominaisuus on puutteiden ja virheiden kartoitukseen kehitetty Vika-työkalu. Työmaiden palautteen perusteella sitä pidetään saman kokoluokan mullistuksena, kuin työntekijöiden palkanmaksun siirtämistä digitaaliseen muotoon. Tämä jos jokin kertoo sen, kuinka hyväksi se koetaan, koska jokainen työmaalla pitkään toiminut muistaa varmasti palkkojen käsinlitteroinnin työläyden.

Tällä hetkellä Congridin mobiilisovelluksia käytetään yli 300 käynnissä olevassa hankkeessa ja käyttäjiä on yli tuplasti enemmän. Suuret yritykset tuovat suurimman osan tästä kakusta, pääyhteistyökumppanien SRV:n ja NCC:n johdolla, mutta sovelluksia räätälöidään parhaillaan vastaamaan entistä paremmin myös aliurakoitsijoiden ja valvojien tarpeisiin.

Tulevaisuudessa Congrid laajentuu kokonaisuudeksi, jonka työkalujen avulla pystytään mittaamaan ja hallinnoimaan myös työmaiden tuotannonohjausta ja aikataulusuunnittelua nyt jo olemassa olevien työturvallisuuden laadun- ja ympäristönhallinnan työkalujen lisäksi. Tämän lisäksi tähdätään siihen, että myös yritysjohto saa kertyneen dokumentaation pohjalta arvokasta tietoa ja tätä dataa louhimalla pystytään ohjaamaan aliurakoitsijoita koko yhtiötasolla yksittäisen työmaan sijaan.

Seuraava suuri askel tulee olemaan mallinnuksen liittäminen Congrid-sovelluksiin, jolloin potentiaalisia ongelmakohtia saadaan ratkottua jo suunnitteluvaiheessa osana yrityksen tuotannonhallintaketjua.

Voimakkaasta kasvusta ja asiakkaiden positiivisen kannustuksen johdosta Congrid pyrkii tulevaisuudessa laajentumaan näkyvämmin myös ulkomailla ja aikoo hakea tähän tukea Tekesiltä.

Lisätietoja rakennusteollisuuden RT ry:n JOKKA-lehdestä löydät täältä.